Stichting Behoud de Eemvallei
    contact info
 
Stichting Behoud de Eemvallei
   
 
 
 
 
 
 
 
fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2008

    01-10-2014 
   

Geen gevolg aan handhavingsverzoeken om illegale vuurwerkdemonstratie te stoppen

   

Ondanks de handhavingsverzoeken van de Stichting Behoud de Eemvallei aan zowel de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) als aan de gemeente Eemnes ging de vuurwerkdemonstratie op vrijdag 26 september voor de klanten van het vuurwerkbedrijf ‘Witte Tentenverhuurbedrijf’ toch gewoon door. De stichting is daarover zwaar teleurgesteld, maar ook omdat zij geen enkele reactie heeft gekregen van Eemnes noch van het RUD op haar handhavingsverzoeken.

Stiltegebied zwaar aangetast
Nota bene 150m vanaf het Stiltegebied Eemland vond de vuurwerkdemonstratie plaats terwijl dat door de Provincie Utrecht is aangewezen als officieel Stiltegebied voor mens en dier. Het gebied dient juist beschermd te worden.

Voor het eerst sinds 50 jaar waren er zelfs dit jaar weer broedende velduilen in de Eemnesser polder waargenomen. De kans is reëel dat ze met hun jongen door de vuurwerkdemonstratie verstoord en mogelijk verjaagd zijn, terwijl deze vogelsoort op de zogenaamde Rode Lijst staat als ernstig bedreigde vogelsoort. Velduilen jagen op gehoor. Eemnes blijkt het geluidseffect van de vuurwerkdemonstratie op het Stiltegebied niet te hebben getoetst. Eemnes houdt daardoor geen rekening met het Stiltegebied maar houdt ook geen rekening met de negatieve effecten op de beschermde fauna in eigen polder. Eemnes lijkt haar verantwoordelijkheid af te schuiven op de RUD.

Klik hier om deel van de illegale vuurwerkdemonstratie te zien.

 
   
vorigevolgende
   

terug / index / archief
   
   (c) 2008 Stichting Behoud de Eemvallei