Stichting Behoud de Eemvallei
    contact info
 
Stichting Behoud de Eemvallei
   
 
 
 
 
 
 
 
fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2008

    07-09-2009 
   

Eerste huiszwaluwtil in provincie Utrecht

   

Zaterdag 5 september werd in de achtertuin van familie Bas aan de Korte Brinkweg in Soest, de eerste huiszwaluwtil in de provincie Utrecht officieel geopend. Wethouder Bert Krijger knipte onder belangstelling van tientallen aanwezigen, het openingslint door. De zwaluwtil is een aanwinst voor de aangrenzende Eemvallei.

Het project is van Jaap van den Berg met zijn vogelwerkgroep IVN Eemland in samenwerking met de gemeente Soest op poten gezet. Het was hard nodig want de zwaluwenstand is dramatisch slecht, de laatste 30 jaar waren er 75% minder broedparen.

De Vereniging Vrij Polderland sponsorde de 32 bolvormige zwaluwnestjes die op de til zijn bevestigd. Het zijn er zoveel omdat deze vogels graag in een kolonieverband broeden. De nestjes zijn opzettelijk wat beschadigd zodat de zwaluwen volgend jaar april ze met klei zelf moeten afbouwen. Ze zijn dan weer terug van overwintering in Afrika.

In de til zijn ook gleufjes gemaakt waardoor vlinders, de vlinderzolder van de til kunnen binnenglippen om bij slecht weer te schuilen of erin te overwinteren.


 
   
vorigevolgende
   

terug / index / archief
   
   (c) 2008 Stichting Behoud de Eemvallei